1

Making-of – Podcast Episodul 1

O lupta cu mine, o calatorie extraordinara, un weekend de editare – asa as descrie succint prin ce am trecut pentru a pune materialul primului episod intr-o forma digerabila.

Astfel structura materialului de fata trece prin etapele exacte  – abordare – inregistrare – editare – publicare – promovare1. ABORDARE

Nu-mi imaginez ca se va schimba prea curand modul in care abordez invitatii la interviu. Imi doresc persoane interesante care au creat startup-uri, sunt antreprenori si au povesti si sfaturi pentru care care-si doresc sa intre si ei sa-si porneasca un business.

De Andrei Chira am aflat din intamplare, cercetand informatii despre WordPress si host-uri romanesti. Mailul pe care i l-am trimis vorbeste despre faptul ca am creat seria de interviuri cu comedianti de stand-up (http://punchline.ro/video/) si scurta serie cu artisti de benzi desenate (https://www.youtube.com/watch?v=EgBhvu2vxB8&list=PLF08DCAC5854A8E60)

M-am simtit norocos ca nu a trebuit sa explic nimic – am mentionat interviu video pe Skype – si de-acolo am mers direct spre programarea unei zile si ore convenabile amandurora.

 

2. INREGISTRAREA

Partea asta este cea care m-a durut cel mai tare si mi-as fi dorit sa o schimb acum.

  • Mi-am dorit sa pornesc cu un podcast video. Pe actualul PC inca nu am webcam (situatia care se va remedia in curand), in principal pentru ca nu am avut nevoie. A trebuit sa folosesc laptopul iubitei, care nu are destula putere de procesare si pentru Skype si pentru inregistrare Camtasia. Am estimat acest lucru, asa ca am avut ideea fantastica de a-l ruga pe Andrei sa-si descarce Audacity si sa se inregistreze, eu facand acelasi lucru. Astfel, urmam sa am macar partile audio de la inceput.
  • Casca cu microfon pe care am folosit-o nu facea mereu contact cu laptopul. Doua lucruri s-au intamplat: invitatul ma auzea foarte slab si eu nu am avut inregistrat audio intrebarile mele. Asa ca nu numai ca nu puteam porni cu video, dar nici cu audio???
  • Pentru ca fusesem de acord cu 10 intrebari, pe care le aveam tiparite pe hartie, am re-inregistrat intrebarile mele, pe un alt microfon, dupa interviu.

 

3. EDITAREA

Interviul a avut loc miercuri, iar editarea am reusit s-o fac abia sambata spre duminica.

  • Am tras din nou intrebarile, cu interviul cu care creez si cursurile pe Udemy. Din perspectiva asta, am incercat sa para ca asa au fost inregistrate de la inceput, nedorind sa sune ca si cum le citesc de pe hartie (desi asta am facut si la interviul in sine).
  • Cautarile pe internet m-au dus spre cateva tutoriale scurte despre imbunatatirea calitatii vocii in Audacity, care m-au ajutat enorm. Am adaugat Bass, Treble, am egalizat si am incercat pe cat posibil sa tin volumul intrebarilor si raspunsurilor la acelasi nivel.
  • Crearea “copertii” episodului am facut-o in Photoshop, fontul doream sa fie in tema cu blogul. Am folosit exact ce era, dar arata cam batranesc, asa ca am folosit Code Pro. Sigla este luata cu drepturi de folosire non-comerciala de pe TheNounProject, la o cautare dupa start.
  • Muzica mi-a dat mereu batai de cap si deja era 4 dimineata. Am mers pe o ruta care sper sa fie inca valabila – Nine Inch Nails a pus la dispozitie albumul Ghosts I-IV astfel incat oricine-l putea folosi in proiecte, cu specificatia sa atribuie opera autorilor. Faptul ca foloseste si Kevin Rose pentru Foundation o bucatica de pe acelasi album nu este o coincidenta.
  • Sony Vegas 10 mi-a creat initial un fisier de 2.41 GB si a durat 30 de minute. Am schimbat formatul de export si dupa 25 de minute am avut crash si restart pe Windows 8. Ca urmare am trecut pe Sony Vegas 13 (64 bit) si cu un template standard am exportat in <5 minute. Se pare ca accelerarea GPU chiar functioneaza!
  • Aveam experienta cu Sony Vegas, dar aproximativ aceleasi rezultate le-as fi obtinut si in Techsmith Camtasia (ce planuiesc sa folosesc pentru inregistrarea video, dupa ce fac si achizitia webcam-ului).

 

4. PUBLICAREA

Nici nu mi-a trecut prin cap sa lansez un simplu fisier .mp3. Inca dezamagit ca nu aveam partea audio, am inceput sa cercetez variante pentru upload-ul materialul in sisteme precum iTunes, la sectiunea Podcasts si Sticher.

iTunes cerea un feed pentru fisiere mp3 (care inca nu sunt sigur ca pot genera din postarile de WordPress), iar Sticher nu permite upload direct, se trece printr-un proces de review (care cred ca e deschis doar pentru US deocamdata). Ultima solutie ar fi fost Soundcloud, pentru ca mi-a placut foarte mult cum arata personalizarea player-ului si integrarea in site de la ConversionCast. 50 de mb oferea Soundcloud, in mod gratuit.

Am optat deci pentru clip audio, cu poza de prezentare (care mi-am dat seama ca functioneaza in regula si in Open Graph – un pic cam pixelata, dar mai bine decat nimic). Nu este chiar cea mai buna solutie, dar pentru moment este exact ce am nevoie.

 

5. PROMOVAREA

Daca este ceva ce simt ca nu am exploatat la maxim…este acest punct. Blogul a trecut duminica de dupa editare printr-o transformare. De la EntrepreneurshipSensei a trecut la StartUpsRomania. Primul nume era, intr-adevar, lung, poate si confuz si clar greu de tinut minte. Lucrul care ma facea sa-l pastrez era ideea ca as fi participat la crearea celorlalte bloguri, pe care mi le imaginam o familie (OnlineMarketingSensei – deocamdata inactiv, probabil necesita si el o schimbare de nume, QuillingSensei, blogul iubitei si CookingSensei – putin probabil sa se lanseze vreodata, un Plated romanesc).

Nu doream sa investesc bani in promovare, asa ca ma mers pe cateva grupuri de facebook dedicate bloggerilor, respectiv antreprenorilor. Am primit si putin feedback si sper ca urmatorul episod sa primeasca mai multe vizualizari (currently at 22 views).

 

Vor urma si alte making-of-uri, poate mai concise si cu mai putine probleme.

Ma gasiti pe

Sorin Amzu

Am fondat StartUps Romania. Creez continut digital pentru mine, pentru business-uri si startup-uri.
Da-mi un semn daca vrei sa colaboram.
Ma gasiti pe

Sorin Amzu

Am fondat StartUps Romania. Creez continut digital pentru mine, pentru business-uri si startup-uri. Da-mi un semn daca vrei sa colaboram.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *