0

Frica de esec VS Frica de succes

Celor mai multi oameni le e frica de esec. La nivel psihologic si emotional, e ceva cu care nu pot trai. Frica de a vorbi in public si frica de esec sunt pe cat de comune, pe atat de controlabile. Solutia e aceeasi:

Mersul inainte. Incercatul. Repetatul. Continuatul.

Problema e ca mare parte din oameni vad situatia astfel:

Incerc sa fac ceva -> Esuez sa fac acel ceva -> Nu am reusit, deci nu sunt eu destul de bun

Si acum sunt doua variante, ambele care-i impiedica sa incerce iar foarte repede:

1. “Nu am destul experienta, deci ar trebui sa ma documentez foarte bine, sa cercetez tot ce se poate despre subiect, ca apoi sa incerc din nou”. Aici apare paralizia cercetarii continue.

2. “Nu mi-a reusit, deci n-a fost sa fie, nu voi mai incerca”. Momentul care poate bloca orice tentativa viitoare.

 

Pentru mine procesul e usor diferit:

Incercare -> esuare -> invatare -> succes

Si apoi tot procesul se repeta, pentru ca mi-am dat seama ca esecul nu e un punct final, e doar un obstacol in drumul spre succes. Si daca nu invat nimic pe acest drum, nu voi mai ajunge acolo. Va exista riscul chiar sa ma pierd si sa ma intorc inapoi.

Cred cu tarie ca cei care au succes sunt doar cei care nu s-au dat batuti. Nu mai inteligenti, nu mai capabili, nici macar mai muncitori. Pur si simplu au incercat lucru dupa lucru, au invatat, au aplicat mai departe si au ajuns la succes.

 

Pe de alta parte, in ultimul timp a mai aparut o scuza:

Pai daca incerc si-mi iese, trebuie sa-mi schimb intreaga viata.

Daca functioneaza treaba asta cu vorbitul in public, va fi plecat prin Thailanda, turnee prin America. Si-atunci cand isi va vedea sotia, copiii si prietenii? Nu, cu siguranta n-ar trebui sa incerce. Nimic. Niciodata.

Frica de succes presupune nu doar ca succesul va veni aproape instant, dar si ca va fi unul rasunator, De proportii epice, catastrofale. Care-i va zgudui din temelii intreaga viata. Si pentru ca e mai placut sa fie comod, decat proactiv si mereu in miscare, renunta. Si pentru ca renunta, nu va mai incerca si nu va mai invata si nu va avea succesul pe care l-ar fi putut avea. Daca incerca.

Ma gasiti pe

Sorin Amzu

Am fondat StartUps Romania. Creez continut digital pentru mine, pentru business-uri si startup-uri.
Da-mi un semn daca vrei sa colaboram.
Ma gasiti pe

Sorin Amzu

Am fondat StartUps Romania. Creez continut digital pentru mine, pentru business-uri si startup-uri. Da-mi un semn daca vrei sa colaboram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *